На море в Ахтопол Ahtopol - Частни квартири, вили и семейни хотели, бунгала.

  [BG]   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(1985)
Квартири в Ахтопол
Инфо - Ахтопол / Ahtopol
Публикации Ахтопол
Фото Галерия Ахтопол
Времето в Ахтопол
Календар
Вицове Ахтопол
Видео Ахтопол
Връзки
За контакти


Ахтопол Новини Обяви Ахтопол - Форум Ахтопол - Снимки Ахтопол Анкети

Ахтопол Новини / Ахтопол

13 Януари 08, 22:13 / Автор: Силвия Шатърова
Новият план на Царево орязва парк "Странджа"
Дневник Бургас

Новият общ устройствен план на Царево предвижда 6200 декара защитени територии да бъдат извадени от природен парк "Странджа". Легализира се и строежът на ваканционното селище "Златна перла", спрян миналата година от съда. Това се разбра на общественото обсъждане на плана в петък. Автор на проекта е фирмата А.С.А, а възложител - Министерството на регионалното развитие. Предстои той да бъде разгледан от Висшия екологичен експертен съвет на Националния експертен съвет по устройство на територията към ведомството.

Авторите на проекта предлагат почти цялата крайбрежна ивица от Царево до Резово да бъде урбанизирана. В регулация влизат половината от ивицата между Ахтопол и Синеморец, плажът "Бутамята" на юг от Синеморец и част от ивицата на север от Резово. Земеделските земи край морето също ще бъдат извадени от парка. В замяна от А.С.А предлагат територията на "Странджа" да се разшири с площи от горския фонд в района на рида Босна, който се намира навътре в планината. Така територията на природния парк ще се увеличи с 27.8 хил. декара и балансът ще се запази, каза Калин Тихолов от А.С.А. Според дирекцията на "Странджа" и еколози обаче предлаганите за замяна земи нямат същата биологична стойност.

Проектът освобождава статута и на местността Дълбоки дол, където се намира строежът на ваканционното селище "Златна перла", извършван от фирма "Краш". В съседство е предвидено и голф игрище, което ще се разпростре върху 1480 декара. "Узаконяването на терена и усвояването на територия в съседство говори единствено за натиск за застрояване на вече купени земи", смята авторът на плана за управление на природния парк арх. Росица Златанова. Предлага се да се включат горски територии за сметка на крайморски, за да се легализира обектът на "Краш", смята и Катерина Раковска от коалиция "За да остане природата в България".

"Ние сме наясно, че промяната на границите на природния парк става по реда и закона за защитените територии, но никъде не е записано, че с общ устройствен план не могат да се предлагат промени в тях", коментира главният архитект на общината Димитър Алексиев. Общинският съветник и бивш кмет Георги Костадинов пък заподозря, че скандалът е търсен умишлено, за да се забави влизането в действие на плана. Архитекти, собственици на земи и представители на екоорганизации откриха множество грешки в него, досега в общината са постъпили над 300 възражения.

Източник: dnevnik.bg


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1024