На море в Ахтопол Ahtopol - Частни квартири, вили и семейни хотели, бунгала.

  [BG]   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(1985)
Квартири в Ахтопол
Инфо - Ахтопол / Ahtopol
Публикации Ахтопол
Фото Галерия Ахтопол
Времето в Ахтопол
Календар
Вицове Ахтопол
Видео Ахтопол
Връзки
За контакти


Ахтопол Новини Обяви Ахтопол - Форум Ахтопол - Снимки Ахтопол Анкети

Ахтопол Новини / Ахтопол

31 Януари 08, 22:24 / Автор: Силвия Шатърова, Румяна Емануилиду
Новият план на Царево дава път на инвестициите
dnevik.bg
Новият общ устройствен план (ОУП) на Царево прекроява границите на региона и на Природен парк "Странджа". Той разширява строителните граници на селищата, към които има инвестиционен интерес, като включва в тях разположените в близост местности. Планът включва и всички възможни имоти до строителните граници на селата от вътрешността на общината. Някои от местностите са в парка "Странджа", но категоричното становище на общинската администрация е, че в тях строителството трябва да е съобразено със законовите изисквания за природните паркове и да става само след разрешение от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Новият общ устройствен план се финансира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и е изготвен от А.С.А ООД с арх. Калин Тихолов. Според авторите на ОУП природният парк попада и в акваторията на Черно море. Този факт предизвика възражения от страна на екологични организации и заинтересувани страни. "Опираме се на предоставения ни дигитален материал", заяви авторът на проекта Калин Тихолов. "Границите на парка се обявяват със заповед на министъра на околна среда и води, обнародвана в Държавен вестник. Според нея граници, влизащи в акваторията на Черно море, няма. Надявам се това да не е поредният опит за настройване на местните хора срещу ПП "Странджа" и природозащитниците в България", каза юристът на фондация "Биоразнообразие" Павел Павлов.

Множество грешки в проекта за ОУП откриха архитекти, собственици на частни земи и представители на екологичните неправителствени организации. Повече от 300 възражения са постъпили в общината и тя трябва да им отговори, като ги вземе под внимание.

Според проекта 1500 хектара защитени територии ще бъдат извадени от парка и застроени. Предлага се цялата крайбрежна ивица от Царево до Резово да бъде урбанизирана и също застроена. Половината от крайбрежието между Ахтопол и Синеморец, плажът "Бутамята" на юг от Синеморец и част от ивицата на север от Резово влизат в регулация. Земеделските земи край морето в защита от територията на парка ще бъдат извадени от парка и урбанизирани.

Проектът за нов ОУП на Царево изключва и местността Дълбоки дол, където в момента се намира скандалното селище "Златна перла", което съдът определи като незаконно. В съседство до него е предвидено да се строи и голф игрище, което ще се разпростре върху 1480 декара.

За сметка на извадените от парка земеделски земи авторите на проекта предлагат замяна със земи от горски фонд в района на с. Босна. С 27 774 дка ще се увеличи площта на природния парк, ако предложението бъде прието. Ще се запази балансът и няма да се намали абсолютната площ на парка, казват авторите на проекта. Според еколози обаче предлаганите за замяна земи са от горски фонд и нямат същата биологична стойност. Планът предвижда още земите в регулация да се увеличат с 6871.5 дка, като най-голям процент от тях се пада на землището около Ахтопол - 1200 декара, следват селата Синеморец и Фазаново.

Най-голям е делът на вилните зони. Те ще бъдат 11 с обща площ 4574 дка, три ще са ваканционните селища, разположени на площ от 400 дка. От общата площ земи, които ще бъдат урбанизирани, по-голям процент ще е на общинските терени и твърде малък този на частните земеделски земи. "От този план се вижда безпринципно отношение към отделни имоти", смята общинският съветник и бивш кмет на Царево Георги Костадинов. Според него процедурата цели предизвикване на скандали и умишлено забавяне на приемането и влизането в действие на ОУП на Царево.

От общественото обсъждане на ОУП стана ясно, че до 2025 г. туристическата база трябва да възлиза на 25 000 легла. "Не е ясно как е изчислен капацитетът, след като по Закона за черноморското крайбрежие задължително би следвало броят на леглата да се базира на национална устройствена схема, която липсва", заяви Тома Белев - председател на Асоциацията на парковете в България.

ОУП предстои да се разгледа от общинския експертен съвет. По негова преценка и въз основа на направените възражения той може да бъде върнат на фирмата изпълнител за промяна. Двете екологични оценки минават процедура на одобрение през Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите (РИОСВ) и МОСВ. След това планът се внася за гласуване на сесия на общинския съвет в Царево. Той става официален документ, след като бъде парафиран от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Досега действащият териториално-устройствен план (ТУП) на Царево е приет през 1998 г. Законът за устройство на черноморското крайбрежие, обнародван на 15 юни 2007 г., изисква всички общини по крайбрежието да приемат нови ОУП, съобразени с него. Проектът за нов ОУП на Царево ще бъде достъпен и на официалната електронна страница на общината

Източник: dnevnik.bg

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

2.9809