На море в Ахтопол Ahtopol - Частни квартири, вили и семейни хотели, бунгала.

  [BG]   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(1985)
Квартири в Ахтопол
Инфо - Ахтопол / Ahtopol
Публикации Ахтопол
Фото Галерия Ахтопол
Времето в Ахтопол
Календар
Вицове Ахтопол
Видео Ахтопол
Връзки
За контакти


Ахтопол Новини Обяви Ахтопол - Форум Ахтопол - Снимки Ахтопол Анкети

Ахтопол Новини / Ахтопол

14 Август 08, 21:19 / Автор: Румяна Емануилиду
Прокуратурата подхваща незаконно селище до Ахтопол
dnevik.bg
Регионалната инспекция за околна среда и водите (РИОСВ) в Бургас ще сезира Окръжна прокуратура заради незаконно вилно селище в местността Айроди край Ахтопол, съобщиха от екоинспекцията. Зоната е част от защитена местност Устие на река Велека. Тя е непосредствено до морето и далече от туристическата шумотевица. Точно в тази част Законът за защитените територии забранява всякакво строителство заради вековните дъбово-букови гори и живописния каньон на реката, където намират убежище скалният орел, черният щъркел, египетският лешояд и много бозайници, обясниха от РИОСВ.

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров е наредил спешна проверка по случая. Той е получил сигнал от кмета на Ахтопол Бисер Колев, който бил изненадан от мащабите, с които никнат постройките. Проверката е извършена от екоинспектори съвместно с представители на Икономическа полиция. Резултатите показват, че близо до оградата на базата на БАН са изградени 12 дървени вили, които инспекторите определят като бунгала. Две от вилите не са трайно свързани със земята, а останалите са върху бетонова основа. Към някои от дървените къщи има навеси, тоалетни и други пристройки. Между военното поделение и морето има издигнати други 6 сгради, от които една тухлена, а останалите - от леки конструкции върху бетонова основа.

Още преди пет години тук са установени първите нарушители, обясниха проверяващи. Тогава Върховната административна прокуратура е разпоредила проверка. За да бъдат съборени, Районната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК)  трябвало да издаде заповеди. Досега това не е направено. Тогава вилите са били 5, сега съвсем закономерно за подобни случаи са вече 18. От РДНСК казаха, че е направен опит за връчване на актове и се оправдаха, че от община Царево не са им изпратили точна информация за собствениците. 

От общината твърдят, че на собствениците многократно е било показвано, че са в нарушение. "Имаме констативни актове и съответно откази за узаконяването на постройките", заяви главният архитект на общината Димитър Алексиев. Вместо да вземе мерки за ликвидиране на незаконното строителство, община Царево предлага защитената територия Устие на река Велека да попадне в чертите на урбанизираните територии. Това предвижда общият устройствен план. След като от РИОСВ - Бургас, обжалваха, територията отпадна от плана.

Сега прокуратурата ще бъде сезирана отново. "В закона няма изрична забрана за изграждане на преместваеми обекти, но всяка постройка в защитена местност трябва да се съгласува с Министерството на околната среда и водите, а в случая такова съгласуване не е имало", обясни Детелина Иванова от РИОСВ - Бургас. Собствениците на седемте парцела са много - местни хора и софиянци, но трябва да се установи на кого са бунгалата. При всички случаи не става въпрос за мастит инвеститор", заяви Иванова. Постройките са напълно незаконни, твърдят инспекторите от РИОСВ - Бургас, които ще изпратят сигнал до ДНСК в София, РДНСК в Бургас и прокуратурата. Това ще стане, след като Икономическа полиция установи собствениците. Тогава ще им бъдат връчени и актовете по Закона за защитените територии, които в такива случаи предвиждат глоба от 5 хил. до 20 хил. лв.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

8.2155