На море в Ахтопол Ahtopol - Частни квартири, вили и семейни хотели, бунгала.

  [BG]   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(1985)
Квартири в Ахтопол
Инфо - Ахтопол / Ahtopol
Публикации Ахтопол
Фото Галерия Ахтопол
Времето в Ахтопол
Календар
Вицове Ахтопол
Видео Ахтопол
Връзки
За контакти


Ахтопол Новини Обяви Ахтопол - Форум Ахтопол - Снимки Ахтопол Анкети

Ахтопол Новини / Ахтопол

18 Октомври 07, 21:21 / Автор: Румяна Емануилиду
Ахтопол ще има яхтено пристанище по италиански модел
dnevik.bg
Ахтопол ще развие яхтено пристанище по италиански модел. Това става факт, след като представителят на община Портофино Никола Галиарди подписа споразумение за сътрудничество под формата на публично-частното партньорство за проектиране, изграждане и експлоатация на яхтено пристанище с ръководството на общините Царево и Ахтопол.

На подписването в Ахтопол присъства и заместник-губернаторът на регион Лигурия Ренцо Гучинели, световноизвестният производител на ветроходни яхти и председател на Индустриален парк по мореплаване в Лигурия Чезаре Санджермани и архитект Джорджо Рикети, създал първото пристанище в Италия и много други по цял свят, в това число в Сардиния и Дубай. "Не познавах тези места, видях прекрасен бряг с много възможности за туристическа дейност, като същевременно се опазят и прекрасните природни дадености", каза губернаторът на регион Лигурия, където има над 21 000 яхтени места. Той добави, че ръководството и безнесът на Лигурия ще предоставят своя опит за реализиране на тези възможности.

Пристанището в Портофино е едно от най-известните в света. Кметство Ахтопол и италианската община Лаваня вече имат подписано споразумение за сътрудничество, а в момента се подготвя подписването на такъв документ и с община Рапало. Пристанището в Рапало е първото изградено в Италия, а това в Лаваня е най-голямото за средиземноморската страна.

Със Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на България трите пристанища в Поморие, Царево и Ахтопол бяха обявени през юни за пристанища с регионално значение. Общинският съвет в Царево упълномощи кметовете на Царево и Ахтопол да подпишат това споразумение, за да се реализират проектите за пристанища за яхтен туризъм и развлечение.

Българско-италианският проект "Яхтополис", за което е регистрирана фирма със същото наименование, предвижда публично-частно партньорство в процеса на проектиране, изграждане и експлоатация на порта в Ахтопол. Друг приоритет е стойностната озеленителна програма и програма за квалификация и преквалификация на местните кадри.

Ахтопол е с 1600 души население. За реализиране на проекта са нужни 400 постоянни работни места, от които 100 висококвалифицирани и още около 1000 сезонни. Община Царево не разполага с такава работна сила. Ето защо инвеститорите започват допитване до хората кой с какво би желал да се занимава, за да започне обучението. Първото ниво е задължително обучение по компютри и езици.

Инвеститорите предвиждат да запазят традиционния поминък на рибарите и да не нарушат целостта на крайбрежните скали. Особено внимание ще се обърне на индустриите, които ще бъдат развити, включително и производството на яхти.

За изграждането на яхтпорта ще бъдат използвани нови технологии и материали в строителството. Дискутира се възможността да бъде направена система за непрекъсната циркулация на водата в залива, за да бъде тя чиста.

От започване на строителството до влизане в експлоатация на пристанището и обектите във и около него са необходими 30 месеца, казаха инвеститорите.

В Ахтопол е открит временен информационен център, който показва италианския опит в строителството на яхтени пристанища и дава информация за възможностите за развитие на крайбрежието на Ахтопол.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

6.4849