На море в Ахтопол Ahtopol - Частни квартири, вили и семейни хотели, бунгала.

  [BG]   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(1985)
Квартири в Ахтопол
Инфо - Ахтопол / Ahtopol
Публикации Ахтопол
Фото Галерия Ахтопол
Времето в Ахтопол
Календар
Вицове Ахтопол
Видео Ахтопол
Връзки
За контакти


Ахтопол Новини Обяви Ахтопол - Форум Ахтопол - Снимки Ахтопол Анкети

Ахтопол Новини / Ахтопол

09 Август 07, 21:33 / Автор: Румяна Емануилиду
"Яхтополис" ще прави пристанище в Ахтопол
dnevik.bg
"Яхтополис" АД връчи на община Царево инвестиционно намерение за изграждане на яхтено пристанище със съответната инфраструктура и обслужващи сфери. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Георги Мартинов. Предложението включва социалната програма, която запазва местния бизнес, съществуващ към момента. От общината потвърдиха, че до края на лятото на сесия в общинския съвет предложението ще бъде разгледано. Проектът ще бъде обявен публично през септември, когато ще бъдат поканени част от фирмите в съпътстващите дейности, за да бъдат представени като участници в инициативата.

"Яхтополис" АД е регистрирана в България преди една година с над 80% участие на частни фирми от Италия. Дружеството е създадено с цел да направи уникален модел на публично-частно партньорство (ПЧП) в Ахтопол след обявяване на пристанището за общинско. Според Мартинов партньорството ще бъде реализирано на няколко нива. На първо ниво между фирми и инвеститори в България, между които могат да бъдат и големи банки; на второ ниво с общината с групата административно-правни въпроси, свързани с проекта." По думите му в следващите равнища ще бъде използван най-добрият опит от Лигурия водещ регион в икономиката на Италия. "Свързали сме се с много сериозни фирми и организации оттам, включително и с най-големите производители на яхти, очакваме да проведем различни форми за обмяна на опит, обучение и мениджиране на пристанището", обясни Мартинов.

Ахтопол е с 1600 души население. За реализиране на проекта са нужни 400 постоянни работни места, от които 100 за висококвалифицирани и още около 1000 за сезонни специалисти. Община Царево не разполага с такава работна сила. Ето защо инвеститорите започват допитване до хората. Те трябва да посочат с каква професия биха желали да се занимават, за да започне обучението, което ще им позволи да кандидатстват за работа. Първото ниво е задължително обучение по компютри и езици.

Инвеститорите предвиждат да запазят традиционния поминък на рибарите и да не нарушат целостта на крайбрежните скали. Особено внимание ще се обърне на индустриите, които ще бъдат развити, включително и производството на яхти. "Пристанището е организъм - то се състои от много дейности, включително от услуги от различен характер за различните потребители. Задължително трябва да има обекти за зареждане с гориво, електричество, ремонт на съдове. Паралелно с това то трябва да предлага възможности за развлечения, спорт, туристът да отседне в добри битови условия. За съжаление в момента Ахтопол не предлага нито едно такова място", коментира Мартинов.

За изграждането на яхтпорта ще бъдат използвани иновативни технологии и нови материали в строителството. Дискутира се възможността да бъде направена система за непрекъсната циркулация на водата в залива, което да гарантира естественото й пречистване.

Инвестицията се изчислява на 82 млн. евро (около 160 млн. лева). За финансиране ще се търсят големи европейски банки. От започване на строителството до влизане в експлоатация на пристанището и обектите във и около него са необходими 30 месеца.
---------------


Със Закона за морските пространства вътрешните водни пътища и пристанищата на България трите терминала в Поморие, Царево и Ахтопол бяха обявени през юни за пристанища с регионално значение. Общините предлагат те да ги развиват, тъй като разполагат с ресурси и потенциал да оползотворят пълния им капацитет и да ги наложат като места за яхтен туризъм и развлечение. Общинското ръководство в Царево ще търси вариант за разширение на местния порт, което е залегнало в Общия устройствен план.

В двата порта на Царево и Ахтопол ще се запазят стоянките за лодки на местните рибари.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

5.0926