На море в Ахтопол Ahtopol - Частни квартири, вили и семейни хотели, бунгала.

  [BG]   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(1985)
Квартири в Ахтопол
Инфо - Ахтопол / Ahtopol
Публикации Ахтопол
Фото Галерия Ахтопол
Времето в Ахтопол
Календар
Вицове Ахтопол
Видео Ахтопол
Връзки
За контакти


Ахтопол Новини Обяви Ахтопол - Форум Ахтопол - Снимки Ахтопол Анкети

Ахтопол Новини / Ахтопол

06 Август 06, 21:58 / Автор: Юлия Борчева
С карикатури на море
dnevnik.bg
Международният пленер за карикатура в Ахтопол е част от фестивала за пощенско изкуство, хумористична рисунка и карикатура "Дестинация: България", организиран от фондация "Имеон - Балкани". Участниците в пленера - известни карикатуристи от Турция, Румъния, Словакия и България, рисуваха на тема "България и морето". Изложба с техни рисунки е подредена в центъра на Ахтопол и до края на летния сезон ще обиколи Царево, Варна и Бургас. Разговарям с един от участниците - Анатолий Станкулов, карикатуристът на годината, както го нарекоха медиите по повод присъждането на Голямата награда за карикатура на СБХ. Той е носител на над 50 награди от международни конкурси по света и арт директор на фондация "Имеон-Балкани".


Какво отличава този пленер от другите пленери, за живопис например?

- Карикатурата е особено изкуство. Може да се каже, че тя е част от журналистиката дотолкова, доколкото може да отрази и предаде дадено събитие, и то по съвсем лаконичен начин, често без думи. За нея е характерна директната връзка с възприятията на зрителя. Въздействието й може да бъде много силно, по-силно дори от думите.

Един карикатурист не може да бъде социално неангажиран, защото карикатурата е социална. Не случайно вестниците често публикуват карикатури като илюстрация на най-проблемните статии, за да подсилят тяхното въздействие. Докато живописта е чисто изкуство. Тя не изисква обезателно социална ангажираност.

Пленерът за карикатура е нещо много интересно като съпреживяване, особено когато е тематичен.

Кои бяха другите участници?

- В този пленер, който всъщност е първият по рода си у нас, от гледна точка на чуждестранно участие поканихме карикатуристи от Турция, Словакия и Румъния. Гост от Турция беше доайенът на турските карикатуристи Ердоган Башол, от Румъния - Аурел Александреску, от Словакия - Вилиам Живицки. Това са имена, известни сред гилдията на карикатуристите. Всеки един от тях е носител на международни награди. От българска страна участници бяхме аз, Георги Чалъков и Иван Кутузов. Интересно беше да се наблюдават вижданията по темата на всеки от авторите. Нашите рисунки бяха определено по-критични, повече "от кухнята", докато чужденците виждаха нещата романтично.


Защо досега не е организиран такъв пленер?

- Защото не е лесно. Основният проблем е свързан с финансирането. Обикновено хората се плашат, когато им говориш за карикатура - боят да не бъдат "окарикатурени". Карикатурата има задачата да покаже смешното в живота и да накара хората, надсмивайки се над своите грешки и слабости, да ги преодолеят. Животът е доказал, че хуморът е най-елегантният начин да бъде казана неудобната истина.

За да дадеш рамо на такова събитие, трябва да си широко скроен и да не се страхуваш да поемеш критиката върху себе си. Искам да изкажа специална благодарност на кметовете на Ахтопол и Царево - Бисер Колев и Петко Арнаудов, без чиято подкрепа този пленер нямаше да бъде осъществен. Надявам се изложбата да допринесе за по-доброто настроение на гостите на Ахтопол и другите градове, където ще гостува. Жалко само, че не можем да покажем шаржовете, които нарисува Иван Кутузов, защото той ги подаряваше на хората, но остана приятният спомен от чудесното шоу, което направихме през тези дни. Бих искал това да бъде началото на традиционни празници на хумора "Ахтопол се смее".

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0881