На море в Ахтопол Ahtopol - Частни квартири, вили и семейни хотели, бунгала.

  [BG]   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(1985)
Квартири в Ахтопол
Инфо - Ахтопол / Ahtopol
Публикации Ахтопол
Фото Галерия Ахтопол
Времето в Ахтопол
Календар
Вицове Ахтопол
Видео Ахтопол
Връзки
За контакти


Ахтопол Новини Обяви Ахтопол - Форум Ахтопол - Снимки Ахтопол Анкети

Ахтопол Новини / Ахтопол

30 Януари 11, 12:05 / Автор: Диана Бедросян
Ахтопол и Синеморец искат промяна за защитени месности
dariknews.bg
Изключване на местностите „Айроди", „Ахтото" и „Аероплана" от защитената местност „Устие на река Велека", както и изключване на терени от три местности - „Ромският квартал", „Поляните" и „Ябълковите градини" край Бутамята поискаха жителите на Ахтопол и Синеморец по време на информационните срещи за запознаване с процеса по актуализиране на проекта за План за управление на Природен парк „Странджа". Организатор беше Гражданското сдружение в Ахтопол. Участие взеха директорът на Дирекцията на Природен парк „Странджа" - Стефан Златаров, експерти по биоразнообразието от ДПП, кметът на община Царево - Петко Арнаудов, председателят на Общинския съвет, кмета на Ахтопол, наместниците в Резово и Варвара. 

Представители на Българска фондация Биоразнообразие разясниха какво се е случило дотук с Плана за управление на Природен парк „Странджа" и какво предстои в следващите 3 месеца. Те разясниха на жителите, че Планът за управление се изготвя на базата на съществуващото законодателство и режима на съществуващите защитени територии в него (резервати, защитени местности, природни забележителности). Докато тези територии са в определени от закона граници, те могат да бъдат отразени в Плана само по този начин.
Жителите обаче настояваха за изключване на „Айроди", „Ахтото" и „Аероплана" от защитена местност „Устие на река Велека", което те са поискали от МОСВ още през 2007 г., но до този момент има категоричен отказ от Министерството. Интересът им е провокиран от желанието за промяна предназначението на земеделската земя с цел последващо застрояване.

Експертите на БФБ заявиха, че с Плана за управление не могат да се променят границите на парка и включените в него други защитени територии. В същото време той предвижда мерки за опазване и устойчиво ползване на горите и в тази връзка местните хора настояват Планът да предложи в странджанската гора да има само санитарна сеч и да се секат единствено дърва за огрев.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1183