На море в Ахтопол Ahtopol - Частни квартири, вили и семейни хотели, бунгала.

  [BG]   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(1985)
Квартири в Ахтопол
Инфо - Ахтопол / Ahtopol
Публикации Ахтопол
Фото Галерия Ахтопол
Времето в Ахтопол
Календар
Вицове Ахтопол
Видео Ахтопол
Връзки
За контакти


Ахтопол Новини Обяви Ахтопол - Форум Ахтопол - Снимки Ахтопол Анкети

Ахтопол Новини / Ахтопол

25 Май 11, 12:06 / Автор: dariknews.bg
Ахтопол отбелязва 100 години училище
dariknews.bg
Ахтопол днес чества 100 години от създаването на първото училище в града и 60 години от основаването на ОУ „ Св. св. Кирил и Методий.

Празниците по повод годишнината ще започнат от 18.00 часа с тържествен концерт в салона на читалище „Христо Ботев". С него ще бъде даден старт и на постоянната изложба на Общинския исторически музей „Пътуване към корените", която ще продължи до празника на град Ахтопол 3 юни. На тържествата ще присъства кметът на Царево - Петко Арнаудов, зам.-кметове, директорът на общинския исторически музей, директорът на училището в Царево, настоящи и бивши учители в Ахтопол.

Важното събитие от началото на годината съпътстваха поредица от инициативи - откриване на изложби, литературни конкурси и срещи с бивши учители, спортни състезания и турнири.

Старото училище на полуостровчето „Керата" е първото училище в Ахтопол. Построено е по инициатива и с дарения на организацията „Синове на Агатополис" в Америка. Издигнато е от български майстори по проект на гръцки архитект. Строителството му започва през 1898 г. и завършва в началото на ХХ век, когато започват и първите учебни занятия с учители, поканени от Гърция. Сградата е предназначена за шестокласно училище и сенат на града. След като гърците напускат града през 1915 г., се открива българско училище за три класа, издържано със средства на родителите. По-късно училището става четирикласно, а през 1923 г. вече е прогимназия.

През 1951 г. училището в Ахтопол се сдобива с нова сграда, в която днес се помещава ОУ „ Св. св. Кирил и Методий". Тук се учат повече от 160 деца . Първият директор на новопостроеното училище е Георги Долапчиев, който работи за обновяването на базата и за въвеждането на осмокласното образование, известен и с краеведческите си книги.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
5. KnXHDiCwEy
04.12.11
13:34
IO7Ecf , [url=http://pwjrqicxwjuf.com/]pwjrqicxwjuf[/url], [link=http://uoinrrutgtxs.com/]uoinrrutgtxs[/link], http://phbqheekddhs.com/
4. LtentIhDGAmApaHsPy
30.11.11
15:06
Q4ETqd <a href="http://zhjipdngzplg.com/">zhjipdngzplg</a>
3. TwtoVIkFJyHeU
24.11.11
15:44
Gol782 , [url=http://tepuxyuzueno.com/]tepuxyuzueno[/url], [link=http://ubjnxvsneeme.com/]ubjnxvsneeme[/link], http://uymxvpbbsico.com/
2. ZCKyruoaxLo
22.11.11
15:07
ZvfujT <a href="http://nukkdnccdrlg.com/">nukkdnccdrlg</a>
1. mJtUzwXpSFh
22.11.11
10:21
You're the garetest! JMHO
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.1029