На море в Ахтопол Ahtopol - Частни квартири, вили и семейни хотели, бунгала.

  [BG]   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(1985)
Квартири в Ахтопол
Инфо - Ахтопол / Ahtopol
Публикации Ахтопол
Фото Галерия Ахтопол
Времето в Ахтопол
Календар
Вицове Ахтопол
Видео Ахтопол
Връзки
За контакти


Ахтопол Новини Обяви Ахтопол - Форум Ахтопол - Снимки Ахтопол Анкети

Ахтопол Новини / Ахтопол

29 Септември 12, 07:34 / Автор: Дияна Бедросян
Симеон Дянков: Три пъти повече пари за археология през 2013
dariknews

Финансовият министър Симеон Дянков бе на неофициално посещение в Синеморец Община Царево, за да разгледа лично тракийското сребърно съкровище, на което се натъкнаха археолози преди два дни. Заедно със кметът на Община Царево инж.Георги Лапчев, те се срещнаха с водещата разкопките проф.Даниела Агре, която ги запозна обстойно със находката и с това от какво голямо значение е.

Съкровището, намерено от екипа на проф. Даниела Агре край Синеморец е било скрито като в трезор между скалите, непосредствено до кулата, пред крепостна стена. Там е бил домът на изключително богатия владетел на Странджа Кортодзунтос.
Те са в керамичен съд, който е бил запечатан с олово, а върху него е бил поставен съд изработен на ръка, след което заровен между скалите. Предполага се, че обитателите на дома са ги скрили по време на пожар, в който цялата постройка е изгоряла.

Повечето от монетите са на Лизимах. Има и на Антиох, Селевкт и Никатор. Те са приблизително от III век пр. Хр. Монетите са в много добро състояние и с голям номинал. Те са около 200 и тежат 4 килограма. Според археолозите стойността им е изключително висока и значението им за нумизматиката е от огромно значение.
Министър Дянков сподели, че тази година са били отпуснати средства в размер на 3 млн. лева за археологически разкопки, а догодина ще бъдат около 10 млн. Той заяви, че спешно ще се отпуснат пари за продължаването на разкопките в Синеморец, а догодина средствата за Синеморец ще бъдат значително повече.

Освен това Симеон Дянков каза, че другата седмица ще обсъдят в Министерски съвет, колко пари ще се отпуснат допълнително за консервирането и реставрирането на сребърните монети. След това съкровището ще бъде експонирано в новооткрития Исторически музей в Царево. По време на посещението си Министър Дянков изказа задоволство от рехабилитирания път Ахтопол - Синеморец - Резово и че лично ще проследи направата на останалата част Царево - Ахтопол.

След събитието, на неофициална среща, министърът и кмета обсъдиха детайли по следващата археологическа година и важни теми касаещи Община Царево.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1136