На море в Ахтопол Ahtopol - Частни квартири, вили и семейни хотели, бунгала.

  [BG]   EN  

 
Рейтинг: 3.00
(1985)
Квартири в Ахтопол
Инфо - Ахтопол / Ahtopol
Публикации Ахтопол
Фото Галерия Ахтопол
Времето в Ахтопол
Календар
Вицове Ахтопол
Видео Ахтопол
Връзки
За контакти


Ахтопол Новини Обяви Ахтопол - Форум Ахтопол - Снимки Ахтопол Анкети

Ахтопол Новини / Ахтопол

14 Януари 16, 08:07 / Автор: Станимир Димитров
Откриха златна монета на Юстин I в Ахтопол
dariknews

След двумесечен труд археолозите разкриха в морския град външното лице на северната порта, вътрешността на двете фланкиращи кули, антична сграда от периода на Късната римска империя, некропол от Късното средновековие, както и опожарени сгради от началото на ХХ век

Най-интересна за проучвателите се оказала каменна сграда, предшестваща укрепяването на града. Това опожарено късноримско жилище дало информация за това каква е била съдбата на римския Ахтопол в периода на Великото преселение на народите. Сред най-интересните находки са глинени лампи, стъклени съдове, флакони за парфюми, луксозни блюда и множеството монети.

При разкопаването на западната кула се установи, че кулата е преправена. Характеристиките на градежа го датират в Късното средновековие. Този бърз ремонт вероятно е отглас от разрушителните нападения срещу Ахтопол от флота на Генуа през 1352г. Доказателство за това са и множеството открити гюлета, разказват археолозите.

Най-важният резултат постигнат през 2015г. според археолозите е стратиграфският анализ, на базата на който с голяма точност се датират строителните периоди на крепостта. Открита е златна монета на император Юстин І (518-527). Монетата е изключително добре запазена, не е била в обръщение, тъй като все още е с производствения си гланц, което означава, че тя е отлично доказателство за изграждането на крепостта в началото на VІ век. Многобройните монети на императорите Юстиниан І (527-565) и Маврикий (582-602) са от втория строителен период - третата четвърт на VІ в. Последните ремонти и преправки на фортификационните съоръжения следва да се датират в средата на ХІV - началото на ХV век.

Археологическият сезон през миналата година беше финансиран от Община Царево и Министерство на културата. Проучванията бяха насочени към разкриването на „Късноантична и средновековна крепост в Ахтопол". Ръководител на екипа беше д-р Андрей Аладжов от Националния археологически институт с музей при БАН, а участие в разкопките взеха множество доброволци от България, Холандия и Канада. Основната цел на археолозите беше цялостното проучване на северната порта на крепостта Агатополис.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.2978